SUOMI
 | 
ENGLISH

4. lokakuuta 2018

Valaisintalkoot


Suomalaiset valot syttyneet suurmaailmassa

(Suomen kuvalehti nro 5/1950)


Luodaanhan Paavo Tynellin johtamassa Taidon tehtaassa, jossa Helena Tynell avustaa miestään valaisinpiirtäjänä, tämän hetken ehkä moderneimmat valaisimet. Suurin osa viimeaikaisista ratkaisuista tosin joutuu suuriin julkisiin rakennuksiin, hotelleihin, juhlahuoneistoihin, liikepalatseihin kautta maailman, viime aikoina etupäässä Amerikkaan.

(Armi Ratia, Kaunis koti -lehti nro 2/1950)


Muiden muassa New Yorkin Finland House -ravintolan valaisimet olivat Paavo Tynellin suunnittelemia. Ravintola avattiin huhtikuussa 1948. Samassa konttoritalossa toimineessa, Kalevala Koru Oy:lle kuuluneessa Finland House -myymälässä oli myytävänä korujen ohella monenlaista suomalaista taideteollisuutta ja taidetta.


Toisessa kuvassa Paavo ja Helena Tynell ovat vierailulla Finland House -myymälässä vuonna 1954. Kaikki kuvassa näkyvät valaisimet ovat Paavo Tynellin suunnittelemia.


Armi Ratia jatkaa Kaunis koti -lehdessä haastattelua kysyen Paavo Tynelliltä:

Miksi valaisimet ovat niin kalliita?


Eivät valaisimet ole kalliita. Ihmiset ovat vain oppineet maksamaan niistä liian vähän. He maksavat mielellään melkoisia summia esim. sohvasta, autosta tai turkista, mutta kotinsa valaistuksessa he ajattelemattomasti säästävät. Ja kuitenkin on kysymys koko kodin viihtyisyyttä ja käyttökelpoisuutta lisäävästä tekijästä. Ne asiakkaani, jotka ovat ymmärtäneet oikein valaisemisen probleeman, ovat mielestäni saaneet valuuttaa siihen upottamistaan rahoista. Niillä luodaan melko vähällä rahalla mukavuutta ja myös kauneusarvoja.


Kruuna haastaa nyt kaikki valaisintalkoisiin, jossa keräämme tietoa suomalaisten valaisimien historiasta. Mikäli teillä on hallussanne aineistoa suomalaisista valaistusyrityksistä tai

olette työskennelleet valaisinteollisuudessa,

otamme vastaan mielellämme kaikkea tietoa ja

kokoamme saamaamme tietoa luettavaksi.

Annamme osaltamme myös valaisimien tunnistusapua talkoohengen nostattamiseksi.

Suuri osa valaisimiin liittyvistä tiedoista on harvojen tiedossa ja nämä harvat ehkä kuvittelevat, että asiat ovat kaikille aivan tuttuja. Kuvia ihmisistä työssä ja kertomuksia työstä olisi ilo välittää laajempaan tietoisuuteen.


Valaisinteollisuus oli taideteollisuutta, jossa tiimityönä luotiin uutta ja osittain mallistot uudistuivat nopeasti. Lukuisat muotoilijat työskentelivät valaistusyrityksissä vakituisesti tai freelancerina. Moni heistä tunnetaan muista muotoilutuotteistaan. Suomi oli pitkään erittäin omavarainen myös valaisimissa ja alalla toimi useita yrityksiä. Tällä hetkellä tietoa on saatavilla vain muutamasta yrityksestä ja niistäkin hyvin niukasti. Kyseessä on laaja ja mielenkiintoinen aihe, joka on jäänyt muun taideteollisen tutkimuksen varjoon. Valaisinhistoriasta ei ole vielä aloitettu koottua tutkimusta, ja ennen pitkää muistitiedot katoavat.


Suomalaiset 1940-60 -lukujen valaisimet valloittavat edelleen maailmaa. Useasti saamme ulkomaisilta asiakkailta kysymyksiä Suomen valaisinteollisuudesta, ja usein huomaamme tietävämme liian vähän. Kaupallisesti ajateltuna ei ole järkevää myydä tunnistamattomia esineitä. Lisäksi tiedon on oltava luotettavasti tarkistettua ja usein tietojen tueksi tarvitaan todistusaineistoa.


Olemme nyt peräänkuuluttamassa kaikkea tietoa ammattilaisilta tai muuten alaa läheltä seuranneilta. Meille voi lähettää postia, soittaa tai tulla käymään ja kertomaan. Mikäli haluatte myydä meille jotain aineistoa, niin sekin sopii. Mikäli perheessänne tai tuttavissanne on ikääntyneitä alan konkareita, autattehan heitä kirjaamaan muistonsa.


Haastamme kaikki valaisintalkoisiin!


terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001

Kruuna Finnish living
Maurinkatu 8-12
00170 Helsinki


info@kruuna.fi

pasi.pusa@gmail.com



Paavo Tynellin Finland House -valaisimia.

Suomen kuvalehti nro 5/1950.

Paavo ja Helena Tynell Finland House -näyttelytilassa New Yorkissa vuonna 1954.

Kuva Kruuna Finnish living.

Idman Oy:n mainos.

Kuva Arkkitehti nro 12/1958.

Tapio Wirkkalan valaisintuotantoa.

Kuva Domus 328 marzo 1957.

Nuoripari valaisinosastolla.

Kuva Me suomalaiset, Aimo Vuokola&Ari Yrjänä, 1966