SUOMI
 | 
ENGLISH

Ryijy Kuhmoisista vuodelta 1695. Koko 144*183 cm.

Eliel Saarisen piirustus Suur-Merijoen kirjastosta 1903.

Runar Engblom Viidakko, 120*170 cm, Kotilieden Aitta.

Kirsti Ilvessalo Domino SKY:n  ryijykilpailun voittaja 1950. Kilpailun mallien tuli olla sopivia myös harrastekutojille. Myynnissä Kruunassa.

Eva Brummerin Sammal oli esillä Brysselin maailmannäyttelyssä 1958. SKY:n ryijykilpailun voittaja 1957. Myynnissä Kruunassa.

Uhra-Beata Simberg-Ehrström Epilobia, 1963 SKY. Myynnissä Kruunassa.

Neoviuksen Soolo-matto Pirtti, jonka on sommitellut Mariaana von Knorring 1958 kuviollisten nukkamattojen kilpailuun. "Tee se itse"-periaatetta sovellettiin tähän uudenaikaiseen ryijykulttuurin taidemuotoon. 

Myynnissä Kruunassa.

Timo Sarpaneva Kalliomerkki, 1960 Villayhtymä.

Airi Snellman-Hänninen Lumilinna, 1965. 

Myynnissä Kruunassa.

Eva Brummerin uniikki taideteos Ad Astra vuodelta 1975 "katosi" Bukowskin Tukholman toimipisteestä tai matkalla sieltä Bukowskin Helsingin toimipisteeseen. Mikäli törmäät kyseiseen kookkaaseen taideryijyyn tai sinulla on tietoa tapauksesta niin ota yhteyttä Kruunaan.

Koko 202*115 cm ja paino n. 15 kg.                 Kuva Bukowskis.

26. huhtikuuta 2025

Ryijyn tie kansantaiteesta taideteokseksi


Villaisen nukitetun kudonnaisen, ryijyn ensimmäinen kukoistuskausi oli 1500-luvulla Vaasa-suvun kuninkaiden hallitessa. Ryijyn käyttö ja valmistus saapui Ruotsista Suomeen linnojen, kuninkaankartanoiden ja luostareiden kautta myös papiston ja porvareiden koteihin. Vanhin tiedossa oleva maininta ryijystä on Naantalin luostarin kauppakirjassa 1495. Vanhin säilynyt ryijy on Kuhmoisista vuodelta 1695. 


Ryijy kulki matkassa mukana venepeitteenä, rekipeitteenä tai hevosen loimena. Kotona sitä käytettiin sekä vuodepeitteenä että koristamassa tuvan seinää. Perintöryijyllä oli kunniapaikka kodissa ja se siirtyi sukupolvelta toiselle arvoesineenä. Ryijyn arvon katsottiin vain kasvavan vuosien mukana.


Suomalainen ryijy koki unohduksen 1860-luvulla, kun uudet muotioikut saapuivat Pohjolaan. Kunnioitus ryijyä kohtaan palasi Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) maalauksissa näkyvästi olleen Keuruun-ryijyn myötä. Hän oli alkanut kerätä vanhoja ryijyjä 1880-luvulla. 


Miekka-aiheinen lattiaryijy ja iso penkkiryijy Liekki olivat esillä Pariisin maailmannäyttelyn Iris-huoneessa 1900. Ryijyt sommitteli Akseli Gallen-Kallela ja valmisti SKY (Suomen Käsityön Ystävät, per. 1879). Eliel Saarisen (1873-1950) suunnittelemassa Suur-Merijoen kartanossa oli 15 modernia ryijyä, jotka myös valmisti SKY. Koristeelliset, modernit, kansallisromantiikasta innoitusta saaneet sisustustekstiilit sekä sijoittuivat kokonaissisustukseen luontevasti että ylevöittivät huoneiden tunnelmaa.


Vanhoja kansanomaisia ryijytaiteen luomuksia oli esillä Galerie Hörhammerin ryijynäyttelyssä 1918 ja kansatieteilijä Uuno Taavi Sirelius (1872-1929) julkaisi Suomen ryijyt -teoksen 1924. Näin kansanryijyistä innostuttiin uudelleen ja niistä tehtiin ajan hengen mukaisia tulkintoja. Perinteisten ornamenttien tilalle tuli kulmikkaita ja selkeitä värialueita. Ryijyn paksuus ja tuuheus katosi, kun nukkarivit solmittiin 2 cm välein. Perinteisesti nukkarivit oli solmittu 1 cm välein, mihin myös onneksi palattiin tämän kehitysvaiheen jälkeen. Positiivista kehitystä tänä aikana edusti Suomen Käsityön Ystävien johtavana suunnittelijana 1917-39 Impi Sotavalta (1885-1943), joka pyrki kohottamaan ryijyn arvoa taideteoksena ja suomalaisen kulttuurin symbolina.


Maalauksellisen ryijyn pioneeri Eva Anttila (1894-1993) loi ryijyyn syvyyttä. Vesiväriluonnosten ilmavuus siirtyi nukkakerroksiin, ja ryijyyn tuli aivan uutta lämpöä ja hohtoa. Värit sulautuivat toisiinsa maalauksellisesti. Nukat revittiin auki tylpällä puukolla, ja valmis nukkapinta näytti tuuhealta ja tasaiselta. 


Sotavuodet ja pula kypsyttivät lopullisesti modernin ryijyn, koska silloin suunnitelmat hiottiin aivan viimeistä piirtoa myöten valmiiksi ennen materiaalien käyttöä. Useimmat näyttelyryijytkin pystyttiin toteuttamaan ainoastaan naapurimaamme Ruotsin suopealla suhtautumisella ryijytaidettamme kohtaan. Ruotsista toimitettiin lankoja näyttelyryijyjen kutomista varten, ja näiden modernien taidetekstiilien pääasiallinen ostajakuntakin koostui ruotsalaisista. 


Eva Anttilan viitoittamalla tiellä jatkoi suomalaisen modernin ryijytaiteen troikka: Eva Brummer (1901-2007), Kirsti Ilvessalo (1920-2019) ja Uhra-Beata Simberg-Ehrström (1914-1979).  Kukin osaltaan monipuolisti ja kohotti ryijysommitelman taiteellista toteutusta.


1950-luvulla järjestettiin ryijyjen sommittelukilpailuja, joihin eri alojen taiteilijat osallistuivat. Useat käsityöyritykset, mm. Suomen Käsityön Ystävät, Inva, Neovius ja Helmi Vuorelma olivat jo vuosikymmeniä harjoittaneet uustuotantoa kansanryijyjen pohjalta ja myyneet ryijypaketteja lainattavine työohjeineen itse kudottaviksi. Kilpailujen kautta tuli markkinoille aivan uusia malleja myös pakettiryijyjen kutojille. Useimmat näissä kilpailuissa palkituista ryijyistä kuitenkin soveltuivat ainoastaan liukuvaan sävyvaikutelmaan tottuneille kutojille. Kyseessähän oli yksilöllinen taideteos, joka oli liian vaativa harrastajan kudottavaksi ja edellytti taiteilijan läsnäoloa ja ammattikutojaa.


Laajat joukot kuitenkin kiinnostuivat ryijyjen saamien kansainvälisten palkintojen myötä kutomaan siinä määrin, että ryijyjen tekemisestä kehittyi 1950-luvulla muoti-ilmiö. Kysyntä langoille ja kutomiselle oli niin suurta, että yritykset julistivat: "itse tehty arvokkaampi" tai: "itse valmistettu on paljon arvokkaampi, koska ryijyn solmiminen on helppoa ja hauskaa puuhaa, johon koko perhe voi osallistua". No eivät heidän ammattikutojansa olisi ehtineetkään vastata syntyneeseen suureen kysyntään!


Myytiin siis itsekkäistä syistä ryijypaketteja myös harrastelijoille aivan liian vaativista malleista. Työpiirustukset lainattiin käsityöyrityksistä, joilla oli oikeus kutoa yksi kappale lailla suojattuja taiteilijoiden töitä. Ryijypaketti sisälsi tämän lisäksi taiteilijan määräämät langat. Pakettina myytävän ryijyn hinnaksi tuli vain noin kolmasosa taiteilijan valvonnassa valmiiksi kudottuun taideteokseen verrattuna.


Kun taideryijymme on nykyisellään voimakkaasti persoonallinen taideteos, ei voida ajatella, että kuka tahansa pystyisi sitä jäljentämään - sen enempää kuin muitakaan taideteoksia.

Annikki Toikka-Karvonen, Ryijy, Otava.


Ryijyn käyttö peitteenä oli jäänyt historiaan, ja moderni ryijy löysi paikkansa usein myös kodin lattialta. Sinne se sopikin mitä parhaiten. Laatu ja kestävyys kohosivat huippuunsa, mutta toisaalta samaan aikaan alkoi jälleen halpuutus. Ryijyjä kudottiin Suomessa myös koneellisesti 1960-luvulta lähtien. Ryijy myös joutui seinätekstiilinä ahtaalle, koska raanut, täkänät, kuva- ja kuultokudokset valtasivat niiden paikkoja ja markkinoita. Näiden teosten sommittelijat olivat usein samoja taiteilijoita ja niitä valmisti samat käsityöyritykset kuin ryijyjäkin. 


Ryijystä muokattiin kotiin ja kukkaroon sopivampia ja kilpailukykyisempiä versioita, kuten kapeampia ja korkeampia malleja, palapeli-, puoli-, pikkuryijyjä ja nukkamattoja. Aiemmin mainoksissa luvattu paras saatavilla oleva villalaatu jäi useille yrityksille mahdottomaksi asiaksi toteuttaa. Sen lisäksi saman sommitelman sai tilata myös pienemmällä nukkatiheydellä. 


Amerikkalais-suomalainen yhtiö Finnrya vastasi Amerikan kysyntään konekudotuilla ryijymatoilla, joissa oli lateksipohja. Näissä ryijymatoissa näkyi selvästi koneellisesti valmistetun tekstiilin hengettömyys. Mallien suunnittelussa taiteilijoiden tuli pitäytyä rajoitetussa väriskaalassa ja yksinkertaisessa pintavaikutelmassa. 


Villayhtymä valmisti sarjan puoliteollisia ryijymattoja Betzy Wegeliuksen teknillisten ohjeiden mukaan 1960-62. Matot sommitteli Timo Sarpaneva (1926-2006) ja sarjan nimeksi tuli Pohjanlahti-ryijyt. Suuren kokonsa vuoksi nämä nukkamatot sopivat erinomaisesti julkisiin tiloihin. Nukkatupsut olivat harvemmassa, mutta jokaiseen nukkaan oli solmittu runsaammin lankoja. Valmistusta nopeutettiin myös lyömällä välikude koneellisesti. Sarpaneva onnistui kuitenkin näistä uudistuksista huolimatta luomaan vaikuttavan sarjan luonnonläheisiä, ikiaikaisia ja voimakkaita mattoja.


Aiemmin aidot taideryijyt esiteltiin ja usein myös myytiin ympäri maailmaa kiertävistä ryijynäyttelyistä. Nykyään myynti tapahtuu pääsääntöisesti huutokaupoissa tai verkkomyyntipaikoilla. Usein ryijyt ovat rullalla tai mytyssä huutokauppapaikalla, koska ne levitettyinä vievät kai liikaa tilaa tai myyjän mielestä ovat yksinkertaisesti ansainneet moisen esillepanon. Verkkoon on kyllä otettu yleiskuvia myytävästä ryijystä. Pelkistä kuvista ei ole helppoa saada selvää tekstiiliteoksen laadusta.

Sulassa sovussa keskenään myydään siis sekä taiteilijan valvonnassa kudottuja että harrastelijoiden tekemiä ryijyjä. 


Kuitenkin kaikkia tunnistettuja ryijyjä markkinoidaan aina taiteilijan nimellä, vaikka lopputulos olisi kaukana alkuperäisestä. Taiteilijoilla ei ole ollut valtaa puuttua tähän, koska heitä työllistäneet yritykset aikoinaan tekivät ajattelemattoman päätöksen myydä myös vaativia ja persoonallisia ryijymalleja kenen tahansa itse valmistettaviksi. Tämä toimintatapa ei ole ollut taiteilijoita kohtaan reilu. Kaiken tasoisten mukaelmien esittely aitoina taideteoksina halventaa tekstiilitaiteilijoiden ja Suomen ryijytaiteen kuvaa.


Maallikkokutojan tulos on pakostakin pettymys sekä kutojalle että myös taiteilijalle. Taiteilija saa näet täten nimiinsä monia ryijyjä, joiden kalsea ja kaavamainen, usein suorastaan virheellinen toteutus on niin kaukana alkuperäisen idean herkkyydestä ja vivahderikkaudesta, että hän tuskin niitä vapaaehtoisesti tunnustaisi omikseen.

Annikki Toikka-Karvonen, Ryijy, Otava


Terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001


Kruuna Finnish living

Maurinkatu 8-12

00170 Helsinki

info@kruuna.fi

pasi.pusa@gmail.com





Kaikki kuulumiset:
9. tammikuuta 2019 : Taiteilija Birger Kaipiainen
4. lokakuuta 2018 : Valaisintalkoot
12. heinäkuuta 2018 : Kruuna 10 vuotta
26. huhtikuuta 2025 : Ryijyn tie kansantaiteesta taideteokseksi
3. marraskuuta 2024 : Annikki ja Ilmari Tapiovaara huonekaluarkkitehdit
14. toukokuuta 2024 : Niukkuuden runsautta suomalaisissa valaisimissa
1. kesäkuuta 2018 : Tervetuloa Helsinkiin ja Kruunaan!
3. helmikuuta 2024 : Taiteilija Kaj Franck suomalaisen sarjatuotannon kehittäjänä
27. elokuuta 2023 : Vapaan muodon taitajia
8. toukokuuta 2023 : Taiteilijaparit ja sisustustaide
15. tammikuuta 2023 : Kruunan uutta tarjontaa
8. elokuuta 2022 : Eivätkö vaatteet ole taideteollisuutta?
4. huhtikuuta 2022 : Modernismia ikivanhoin opein
16. tammikuuta 2022 : Arkistokuvia kadonneista tiloista
10. lokakuuta 2021 : Aitoa Taitoa - Paavo Tynell
5. heinäkuuta 2021 : Asianmukaista käsittelyä tavaroille!
25. huhtikuuta 2021 : Arabian taidekeramiikka kiinnostaa ulkomailla
6. helmikuuta 2021 : Huonekalu-, tekstiili- ja valaisintaidetta Kruunassa
2. marraskuuta 2020 : Syystuulia
25. toukokuuta 2020 : Helena Tynellin (1918-2016) kuvioita pinnoilla
4. toukokuuta 2018 : Uudet Suomen "suurlähettiläät"
20. maaliskuuta 2020 : Rut Bryk - satumaiset sattumat
6. tammikuuta 2020 : Olof Ottelin ja Stockmannin piirustuskonttori
18. lokakuuta 2019 : Lämpöä ja väriä syksyyn
25. kesäkuuta 2019 : Säynätsalon kunnantalo
18. kesäkuuta 2019 : Keuruun vanha kirkko
19. toukokuuta 2019 : Uutisia, kiitoksia ja top 10
7. huhtikuuta 2019 : Vierailulla Heljän ateljeessa Arabiassa
20. huhtikuuta 2018 : Tervetuloa Kruunan uusille verkkosivuille!