SUOMI
 | 
ENGLISH

10. lokakuuta 2021

Aitoa Taitoa - Paavo Tynell


Nyt on käsillä vuodenaika, jonka kruunaa kodin ja tilan kaunis valaistus. Perityt ja ostetut Paavo Tynellin Taito-valaisimet pääsevät esille koko komeudessaan. Mistä sitten tietää, onko valaisin aitoa Taitoa? Riittääkö isoisän säilyttämä kuitti Stockmannilta tai isoäidin kertomus työskentelystä valaisintehtaassa todistamaan valaisimen olevan Paavo Tynellin valaisin?

Moni on saanut valaisimen työpaikaltaan eläkkeelle siirtyessään tai työpaikan sisustusta uudistettaessa.


Rakennuksen urakointiyritysten lista ja rakennuksen tietojen yhteyteen arkistoidut kuvat voivat osoittaa valaisinten valmistajan ja valmistusajankohdan. Jos kyseessä on julkinen tai muuten tunnettu rakennus, kuten pankki, ravintola, tavaratalo tai teatteri, on usein tallella myös tiedot rakennuksen sähkötöiden suorittajasta ja valaisinten alkuperästä. Valaisimen lopullinen tunnistaminen ja todistaminen kuuluu kuitenkin museoammattilaisten työnkuvaan, ei someryhmän kovaäänisimmälle, maineikkaalle huutokauppatalolle tai tietäväistä esittävälle myyjälle.


Monet maat ovat olleet jo ennen Suomea vaikeuksissa maineensa säilymisen puolesta sekä kansainvälisillä että kotimarkkinoilla myytyjen epäaitojen teollisten esineiden vuoksi. Epäaidot esineet valtaavat markkinoita ja esiintyvät teollisina kansallisaarteina, mikä osoittaa ahneutta ja sivistymättömyyttä. Tätä ahneuden tietä kulkien on aiheutettu peruuttamatonta mainehaittaa sekä muotoilijoille että yrityksille. Suomella ja Paavo Tynellin muotoilulla on paljon pelissä nyt, kun vanhojen valaisinten markkinat ovat ylikuumentuneet.


Maailman loistokkaimpia valaistuslaitteita markkinoidaan postimerkin kokoisilla kuvilla lukuisilla myyntipaikoilla. Tuleekohan potentiaalinen ostaja aina miettineeksi, mitä tarjolla on? Alkaako järki herättelemään? Onko todella mahdollista, että sadat Paavo Tynellin valaisimet etsivät monenkirjavilla nettimarkkinoilla uutta kotia, ja usein vielä pilkkahintaan? Monissa julkaisuissa puolestaan ylistetään suomalaisen muotoilun helmiä puoli-ilmaiseksi "löytäneitä" keräilijöitä lähes neroiksi. Keräilijöillä saattaa olla tuhansia ihailevia seuraajia, joista moni tällaisten tarinoiden innostamana helposti lankeaa hätiköityihin ostoksiin. Pikavoiton himo vaientaa järjen ja epäilyksen äänen.


Mitä kaikkea myydään Paavo Tynellin valaisimina? Huutokauppakamarien  myyntikohteita tai verkon myynti-ilmoituksia kahlatessa huomaa Tynellin nimeä väärinkäytettävän täysin sumeilematta. Ilmoituksen otsikossa on juhlavasti "Paavo Tynell", mutta kuvasisältö ei yhdisty mitenkään mielikuvaan Tynellin tuotannosta. Myynnissä on kaiken maailman osista rakenneltuja "uniikkeja" yhdistelmiä, jotka eivät täytä edes alkeellisinta valaistusteknistä vaatimusta, saatikka sitten maailmankuulun hienosepän Paavo Tynellin luomuksen tunnusmerkkejä. Joukkoon mahtuu myös liuta kaikkialla maailmassa valmistettuja yleismalleja käytäviin, varastoihin ja saniteettitiloihin. Ahneimmat myyjät tohtivat panna nämäkin Paavo Tynellin nimiin. 


Teollisia tuotteita ostaessa pitää olla erityisen valppaana, sillä ne on suunniteltu nerokkaasti, ja niiden kauneus on helppo jäljentää. Monelle Tynellin valaisimen aitouden vakuudeksi riittää pelkkä TAITO-stanssi. Senpä vuoksi merkintä onkin saatettu lisätä valaisimeen juuri ennen myyntiä, ikävä kyllä. On syytä tiedostaa, että aitojen valaisimien merkinnät vaihtelevat. Ne  voivat olla niin valmistajan kuin jälleenmyyjien merkintöjä, kuten yritysleimoja ja mallinumeroita, tilaajasta tai kohdemaasta riippuen. Myös merkintätekniikka vaihtelee stanssileimasta paperietikettiin. Leimojen puuttuminen ei myöskään tarkoita sitä, ettei valaisin voi olla Paavo Tynellin suunnittelema.


Paavo Tynellin valaisimista on aikanaan julkaistu paljon mainoksia. Lisäksi verkosta löytyy digitoituja Idman- ja Taito-yrityksen valaisinluetteloita, joista voi katsella Tynellin valaisimia. Taito-valaisimia valmisti Idman Paavo Tynellin Taito oy:n konkurssin jälkeen. Epäilemättä myös väärentäjät hyödyntävät arkistokuvia ansojaan viritellessään. Aidoksi Paavo Tynellin valaisimen tunnistaa varmimmin, kun sen saa käteensä ja silmiensä eteen. Saa luvan kanssa rauhassa tutkia ja tunnustella, käännellä ja koskettaa. Kaikkien, myös museoammattilaisten, tulisi muistaa tunnistuksia tehdessään tämä tärkeä seikka, vaikka yhteydenotot ovat siirtyneet voittopuoleisesti verkkoympäristöön. On hyvä lisäksi malttaa muistaa, ettei ole yhdentekevää, mistä kyseinen valaisin on tullut, ja että varastetun tavarankin olemassaoloon on varauduttava. 


Käsissämme on maailmankuulun suomalaisen muotoilijan Paavo Tynellin perintö, ja meidän suomalaisten on syytä ymmärtää, mitä sen vaaliminen meiltä vaatii. Älkää kauppoja tehdessänne ohittako tilaisuutta tutustua omin silmin aitoon Taitoon!


Terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001


Kruuna Finnish living

Maurinkatu 8-12

00170 Helsinki

info@kruuna.fi

pasi.pusa@gmail.com

Paavo Tynell ja Taidon työntekijä kuvattuna Nya Pressen -lehdessä 5. marraskuuta 1948.

Idmanin mainos Arkkitehti 1/1954 sisäkannessa.

Koristevalaisinluettelo numero 142 Idman oy 1958 s.45.

Idmanin lehtimainos Arkkitehti 2/1954 sisäkannessa.

Paavo Tynellin Taito-valaisimen mallinumero ja valmistajan merkintä pöytävalaisimen pohjassa.

Paavo Tynellin Taito-valaisimen mallinumero ja vientileimat lattiavalaisimen pohjassa.

Koristevalaisinluettelo numero 142 Idman oy 1958 s,101.