SUOMI
 | 
ENGLISH

23. marraskuuta 2022

Nyt näette punaista ja paljon muutakin GAo ShAn galleriassa ja Kruunassa


Rut Brykin huumorilla höystetty mehevä lintupaisti on Kruunassa nähtävillä vielä toistaiseksi. Keramiikkavati nimittäin matkustaa lähiaikoina uuteen kotiinsa Japaniin. Samanlainen keramiikkavati on yksi osanen monumentaalista keramiikkateosta, jonka Philip Rosenthal tilasi Arabiasta Rut Brykiltä. 15 neliön kokoinen Katettu pöytä sijaitsee Rosenthalin tehtaassa Selbissä Saksassa.


Brykin Rististä löytyy lukuisia kiinnostavia yksityiskohtia. Teos on yksi hänen ensimmäisistä mosaiikkitöistään, jossa monet erikokoiset osat ovat loksahdelleet paikoilleen. Vaikuttavan teoksen voidaan sanoa aloittaneen täysin uuden kauden Brykin uralla. Ristissä on mukana aiemmista töistä tutun siirtokuvatekniikan lisäksi erilaisia pintakoristelutekniikoita, tällä kertaa eri kokoisissa mosaiikkipaloissa sulassa sovussa. Koko komeus on koottu laastilla lähes neliömuotoon keramiikkalevylle ja kruunupäinen varis kruunaa ruusuristin ja koko teoksen. Lopputulos on näin myös taiteilijan humoristisella tavaramerkillä signeerattu.


Samoihin aikoihin 1960-luvun alkupuoliskolle ajoittuu Airi Snellman-Hännisen perinteisen matkapeitteen eli ryijyn uudistaminen. Useiden voittoisien ryijymallikilpailujen jälkeen Snellman-Hänninen päätti jättää käsityömallien suunnittelun ja keskittyä uniikkien taideryijyjen tekemiseen. Hän löysi ryijyilleen Urjalasta erinomaisen kutojan Hilkka Salon. Taiteilija itse valvoi ryijyjensä toteutusta alusta loppuun. 


Kun Snellman-Hänninen luonnosteli ryijyjä maalaamalla, maalia jäi sinne tänne koholle ja syntyi ajatus siirtää sama reliefimäinen vaikutelma lopulliseen teokseen langoilla kutoen. Viereisen kuvan Lumilinna-ryijyn punainen nukitus solmittiin kutoessa korkeammaksi. Taiteilija kuitenkin päätyi kynimään ensimmäisen reliefiryijynsä pinnan tasaiseksi, koska näki, ettei reliefimäisyys sopinut tähän malliin. Kuten kuvasta näkyy, vahvan värityksen ansiosta lopputulos on vaikuttava.


Presidentti Kekkonen vei valtiovierailuillaan lahjaksi lukuisia suomalaisia taideryijyjä. Airi Snellman-Hännisen uniikit ryijyt hän vei Hollantiin ja Puolaan. Kekkonen kuljetti ryijyt merimiessäkissä. Airi ihaili tätä ryijyn matkustustapaa, joka Kekkosen oivalluksesta viittasi ryijyjen muinaiseen käyttötapaan venematkojen lämmittävänä peittona.


Helena ja Paavo Tynellin liitän edellisten uudistajien joukkoon Revontulien ja Lumihiutaleiden kera. Lumihiutaleet monikossa saattaa jäädä haaveeksi, mutta yksi valaisin nyt ainakin aluksi on haussa. Mikäli teillä sellainen on ylimääräisenä roikkumassa, autotallin perukoilla tai varastossa viemässä säilytystilaa sesonkitavaroilta, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä Kruunaan. 


Kaksi esinettä, joita ulkomailta eniten kysytään ostettavaksi, ovat Paavo Tynellin Lumihiutale-valaisin ja Alvar Aallon himoittu Rautatalo-ovenkahva, johon jokainen suomalainen jossain vaiheessa koskee. Kaksi asiaa, joita Suomeen tullaan varta vasten katsomaan, ovat revontulet ja yötön yö. Yötön yö -teosta ei löydy Kruunasta, mutta Helena Tynellin Revontulia löytyy. Viisi Revontuli -maljakkoa lähti myytäviksi Artcurialin huutokaupassa Pariisissa 11. tammikuuta. Kruunaan jäi vielä joitakin kappaleita ja myös monia muita upeita Helena Tynellin teoksia aivan ensimmäisestä uniikkityöstä vihonviimeiseen pullosarjaan. Putelit vuodelta 1976 olivat Riihimäen lasin tehtaan käsityömäisen taidelasituotannon viimeiset teokset. 


GAo ShAn -galleriassa Korkeavuorenkadulla on galleristi Ding Yin kuratoima Punainen-näyttely.

Ding Yi tuottaa näyttelyitä ja on erikoistunut suomalaisiin taidekoruihin ja perehtynyt myös suomalaiseen koruhistoriaan. Nyt hän esittelee omassa galleriassaan suomalaisia vintagekoruja. Korujen rinnalle hän on valinnut Kruunasta mieleisiään esineitä, joista suurin osa on nyt ensimmäistä kertaa esillä. Kutsumme teidät katsomaan ammattilaisen kokoamaa näyttelyä! Punainen-näyttely on avoinna 23. marraskuuta - 23. joulukuuta keskiviikosta sunnuntaihin.


Terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001


Kruuna Finnish living

Maurinkatu 8-12

00170 Helsinki

info@kruuna.fi

pasi.pusa@gmail.com


Vati Rut Brykin Katettu pöytä -teoksesta, Arabia 1961.

Yksityiskohta Rut Brykin Risti-teoksesta, Arabia 1962.

Airi Snellman-Hänninen Lumilinna taideryijy, 1965.

Paavo Tynell Lumihiutale kuvattuna Idman 142 katalogiin.

Helena Tynell Revontulet 1.-2. Polar-sarja, Riihimäen lasi. 

Punainen Gallery GAo ShAn Korkeavuorenkatu 5, Helsinki.